> 10 Uitstekende Redenen om over te Stappen op E-sigaretten

vrouw rookt elektronische sigaret

Elektronisch roken heeft veel voordelen. Daarom stappen steeds meer rokers over op elektronische sigaretten – ook wel elektrische sigaretten of e-sigaretten genoemd. We zetten de beste 10 redenen voor je op een rij.

1. E-sigaretten bevatten geen teer

Gewone sigaretten bevatten niet alleen kankerverwekkende teer, maar nog honderden bestanddelen die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij het roken van een gewone sigaret komen 4000 giftige stoffen vrij, bij een e-sigaret slechts één: nicotine.

 2: E-sigaretten bevatten geen koolmonoxide en stikstofmonoxide

De koolmonoxide en stikstofmonoxide in gewone sigaretten zorgen ervoor dat je conditie verslechtert en je vaatwanden beschadigd raken. Dat heeft een desastreuze uitwerking op je hart en bloedvaten. Stikstofmonoxide zet in de vaatwand bovendien een fysiologisch mechanisme in gang dat leidt tot atherosclerose (slagaderverharding). E-sigaretten bevatten GEEN koolmonoxide en GEEN stikstofmonoxide.

3. Je bepaalt zelf hoeveel nicotine je binnenkrijgt

Als je elektronisch rookt, kun je zelf bepalen hoeveel nicotine er in je e-sigaret zit. E-sigaretten – mits geen wegwerpexemplaar – bevatten een cartridge die je kunt vullen met vloeistof. Als je een trekje neemt, wordt deze vloeistof verdampt door een verstuiver (ook wel: atomizer of clearomizer). Je hebt de keuze uit verschillende e-liquids (vullingen) waardoor je zelf bepaalt hoeveel nicotine erin je e-sigaret zit. Een geweldige manier om je nicotineverslaving af te bouwen.

4. Elektronische sigaretten stinken niet

De elektronisch sigaret produceert geen rook. Er vindt immers geen verbranding plaats. De e-sigaret werkt op een batterij. Deze batterij levert energie aan de verstuiver. De verstuiver zorgt ervoor dat de vloeistof in de e-sigaret verdampt. De e-sigaret produceert dus geen stinkende rook, maar waterdamp. Niet voor niets wordt e-roken ook wel dampen genoemd.

5. Elektronische sigaretten zijn niet brandgevaarlijk

Omdat er bij elektronische sigaretten geen verbranding plaats vindt, is er geen brandgevaar. De e-sigaret brandt niet en wordt niet heet. Als je klaar bent met roken, leg je hem gewoon weg of stop je hem zonder problemen in je borstzakje.

6. Elektronische sigaretten leiden niet tot bruine tanden en gele vingers

Als er iets irritant is aan gewone sigaretten is het dat je er van die gele vingers en bruine tanden van krijgt. Van dat probleem ben je met de e-sigaret direct verlost. Geen tabaksrook, dus ook geen smerige aanslag op tanden en vingers.

7. Elektronische sigaretten zijn véél goedkoper

Afgezien van de gezondheidsvoordelen is de prijs van de e-sigaret een van de aantrekkelijkste redenen om over te stappen. De e-sigaret is veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit (al vanaf € 37,50), maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.

8. E-sigaretten kunnen zonder asbak

Omdat elektronische sigaretten geen as produceren, kan de asbak de prullenbak in. Geen stinkende sigarettenpeuken meer in de kamer of buiten in de tuin. Vervang die vieze asbak door een mooie vaas met bloemen – ziet er ook een stuk gezelliger uit.

9. De elektronische sigaret is compacter

Een pakje sigaretten of shag zorgt – vooral bij mannen – vaak voor overvolle broekzakken. Immers, je portemonnee, sleutelbos, telefoon en aansteker zitten er ook al in. Met de e-sigaret ben je daarvan af. Je stopt hem na gebruik eenvoudig in je borstzak. Zit niemand in de weg. O, en die aansteker heb je ook niet meer nodig.

10. Je mag de e-sigaret (bijna) overal ‘opsteken’.

Het is misschien een drempel, maar de e-sigaret kun je bijna overal gebruiken. Tien tegen één dat je reacties krijgt, maar de damp van e-sigaretten is niet schadelijk voor anderen. Bovendien is het een mooie aanleiding voor een praatje.