Onderzoek: “E-sigaret 95% veiliger dan gewone sigaret”

elektrische sigaret veiliger dan gewone siigaret

Gebruikers van de e-sigaret zouden volgens eerder onderzoek meer formaldehyde binnenkrijgen dan rokers van normale sigaretten. Nieuw onderzoek suggereert het tegendeel. “De e-sigaret is ten minste 95 procent veiliger dan standaard sigaretten.”

In het nieuwe onderzoek is gekeken naar derde generatie e-sigaretten waarvan je zelf de sterkte kunt instellen. Als je deze e-sigaretten instelt op de maximale stand komt er veel formaldehyde vrij. Op basis daarvan concludeerden onderzoekers eerder dat de e-sigaret schadelijker zou zijn dan een gewone sigaret. Een nogal eenzijdige kijk op de e-sigaret. Bovendien, stellen wetenschappers nu, een totaal onrealistische situatie.

Vieze smaak

Wetenschappers stellen vast dat de derde generatie e-sigaretten inderdaad hogere niveaus formaldehyde kunnen produceren. Maar in de praktijk vermijden gebruikers van de e-sigaret deze maximale stand, omdat het een zeer onplezierig effect heeft met een vieze smaak.

Deelnemers aan het onderzoek noemen het de ‘droge trek’,” zegt cardioloog Dr. Konstantinos Farsalino, die het onderzoek leidde. “Door de vieze smaak verlaagden de rokers de sterkte van de e-sigaret, namen ze kortere trekjes of hielden ze langere tussenpozen tussen het inhaleren. Hierdoor komen er maar minimale hoeveelheden formaldehyde vrij, zelfs als rokers de e-sigaret op maximale sterkte instellen.”

De hoeveelheid formaldehyde is dus toch veel lager dan bij het roken van normale sigaretten. Pas als een gebruiker meerdere vieze ‘droge trekjes’ achter elkaar neemt, wordt de blootstelling aan formaldehyde groter. Maar vanwege de hoestprikkel en de vieze nasmaak zal dit in de praktijk nooit voorkomen.

Veel veiliger

“Deze bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om onderzoeken goed uit te voeren en juiste conclusies te trekken,” zegt professor Peter Hajek van de Tobacco Dependence Research Unit aan de London School of Medicine and Dentistry. “Rokers van e-sigaretten worden niet blootgesteld aan gevaarlijke niveaus van formaldehyde. Mijn bevinding aan de hand van dit onderzoek is dat e-sigaretten ten minste 95 procent veiliger zijn dan standaard sigaretten.”

Lees ook: Populariteit e-sigaret stijgt >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *