Stoppen met roken? E-sigaret verslaat nicotinepleisters en -kauwgum

e-sigaret-versus-tabak

Overstappen op e-sigaretten werkt beter bij stoppen met roken dan cold turkey of het gebruik van nicotinepleisters of -kauwgum. Rokers boeken met e-sigaretten 60 procent meer succes. Dat blijkt uit een vijf jaar durend onderzoek door University College London onder bijna 6000 rokers.

De resultaten suggereren dat e-sigaretten een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van het aantal rokers en aanverwante ziekten. Roken leidt tot longkanker en allerlei chronische aandoeningen aan de luchtwegen. Ook draagt het sterk bij aan hart- en vaatziekten – wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. 

Enorme gezondheidsvoordelen ten opzichte van roken

“E-sigaretten kunnen de volksgezondheid aanzienlijk verbeteren vanwege hun grote aantrekkingskracht en de enorme gezondheidsvoordelen in combinatie met stoppen met roken,” aldus eerste onderzoeker Robert West, werkzaam op de afdeling epidemiologie en volksgezondheid op University College London.

In het onderzoek – hoofdzakelijk gefinancierd door Cancer Research UK – werden 5863 rokers gevolgd in de periode 2009 tot 2014. Het ging om rokers die hadden geprobeerd om zonder voorgeschreven medicijnen of professionele hulp te stoppen.

Factoren die het succespercentage konden beïnvloeden, zijn in het onderzoek meegewogen. Het gaat daarbij om invloeden als leeftijd, nicotineafhankelijkheid, eerdere stoppogingen en het gegeven of rokers abrupt of geleidelijk stopten.

Een op vijf stopt met behulp van e-sigaret

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 20 procent van de mensen die een stoppoging onderneemt met behulp van e-sigaretten daar ook in slaagt. Als rokers nicotinepleisters of nicotinekauwgum gebruikten, was dit percentage slechts 10,1 procent. Op pure wilskracht slaagde 15,4 procent van de rokers erin om te stoppen met roken.

E-sigaret onderwerp van discussie

E-sigaretten zijn de laatste jaren het onderwerp van veel discussie. Het verdeelt gezondheidswetenschappers in twee kampen. Het ene kamp ziet in de e-sigaret een machtig wapen dat verstokte rokers een veel gezonder alternatief biedt en helpt om te stoppen met roken. Anderen vrezen dat de elektrische sigaret niet veel beter is en roken opnieuw hip zal maken.

Wie overstapt op e-sigaretten kan de behoefte aan nicotine blijven vervullen. Om die reden zal de e-sigaret volgens sommige experts het einde van de oude sigaret inluiden. West geeft toe dat er nog niet veel bekend is over de langetermijneffecten van het gebruik van e-sigaretten, maar benadrukt dat de risico’s moeten worden afgezet tegen de zeer overtuigende bewijzen die er zijn voor de schadelijkheid van tabak.

“Het is niet duidelijk of het gebruik van e-sigaretten op lange termijn gevolgen heeft voor de gezondheid. Maar als we kijken naar de bestanddelen van de waterdamp in e-sigaretten zullen deze veel kleiner zijn dan wanneer je rookt.”

De helft van de rokers overlijdt aan de gewoonte. Jaarlijks overlijden wereldwijd 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken.

De beste e-sigaretten >>

Het laatste nieuws over e-sigaretten >>