‘Leeftijdsgrens e-sigaret naar 18 jaar’

leeftijdsgrens-e-sigaret-18 jaar

DEN HAAG – De elektronische sigaret (e-sigaret) wordt aan banden gelegd. Jongeren onder de achttien jaar mogen de e-sigaret straks niet meer kopen. Ook mogen e-sigaretten niet meer worden aangeboden als prijs. Verder volgt een reclameverbod en komt er bij elke elektrische sigaret een bijsluiter.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft dit voorstel voorgelegd aan het kabinet. Van Rijn had eerder dit jaar al aangekondigd dat hij de e-sigaret wilde verbieden voor jongeren, net zoals gewone sigaretten.

Verkeerd onderzoek

Aanleiding voor de inperking is volgens Van Rijn de schadelijkheid van de e-sigaret. Hij baseert zich echter op vooringenomen onderzoek dat de e-sigaret in een kwaad daglicht wil stellen. De brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland is al tegen de berichtgeving op RTL Nieuws en ook in het Algemeen Dagblad in opstand gekomen. Beide nieuwsdiensten baseren zich op ‘te weinig ondersteunde of verkeerd uitgevoerde onderzoeken’, aldus de bond.

Het zit de bond met name dwars dat de e-sigaret stelselmatig wordt weggezet als even schadelijk of schadelijker dan de tabakssigaret. Dat terwijl er inmiddels tal van onderzoeken hebben aangetoond dat de e-sigaret tot wel 95 procent minder schadelijk is dan roken.

Desastreuze gevolgen

Het eind van het jaar is de periode waarin veel rokers overwegen te stoppen met behulp van de e-sigaret, zegt de brancheorganisatie in haar verweer. “Consumenten schrikken door misleidende berichtgevingen terug voor deze overstap en blijven roken in de veronderstelling dat de tabakssigaret minder schadelijk is, met alle desastreuze gevolgen voor de gezondheid van dien,” waarschuwt de Esigbond.

95 procent minder schadelijk

Ook de bond verwijst onder andere naar het onderzoek van Public Health Engeland (adviesorgaan van het Engelse ministerie van Volksgezondheid), dat concludeert dat ‘elektronische sigaretten in vergelijking met tabakssigaretten 95 procent minder schadelijk voor de gezondheid zijn en zouden ingezet moeten worden bij een-stoppen-met-roken-therapie’. PHE stelde in september vast dat enkele onderzoeken die hoge concentraties van schadelijke stoffen als formaldehyde in e-sigaretten aantroffen, verkeerd zijn uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *