> NVWA: Etiket op navulverpakking e-sigaret vaak onvolledig

E-liquid-voor-elektronische-sigaret

Op ongeveer zeven van de tien navulverpakkingen voor elektronische sigaretten staat niet duidelijk vermeld dat nicotine gevaarlijk is. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens de NVWA zou op het etiket een symbool van een doodshoofdje moeten staan. Op 108 van de 151 gecontroleerde verpakkingen met nicotine is dat niet het geval, terwijl dat verplicht is. Ondernemers die de regels overtreden, riskeren een dwangsom.

Kinderen

De waarschuwing is met name bedoeld voor kinderen. Het drinken van de vloeibare nicotine kan bij hen tot een ”acute nicotinevergiftiging” leiden, stellen de onderzoekers. Tot 2012 werd incidenteel melding gemaakt van inname van navulvloeistoffen. Vorig jaar nam het aantal meldingen – mede vanwege de sterk stijgende populariteit van de e-sigaret – aanzienlijk toe.

In 2013 werden ruim dertig meldingen ontvangen. Het gaat vooral om kleine kinderen die aan een navulflesje zuigen. De NVWA pleit voor navulverpakkingen met een sluiting die door kinderen moeilijk is te openen.

175.000 gebruikers van e-sigaret

Volgens de onderzoekers gebruiken circa 175.000 mensen in Nederland regelmatig een elektronische sigaret. Recent werd bekend dat het aantal gebruikers van e-sigaretten vorig jaar is verdrievoudigd.  E-sigaretten en e-liquids zijn gemakkelijk te verkrijgen in winkels en op internet.

[UPDATE!]

Volgens brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) baseert de NVWA zich op oude regels of op verkeerde cijfers.

Volgens de Esigbond is een gevarensymbool pas verplicht bij nicotineconcentraties die 10 keer hoger zijn. De NVWA gaat uit van een oude richtlijn, zegt de organisatie. Daar is de NVWA het dan weer niet mee eens. Die zegt te handhaven op basis van de geldende richtlijnen.

“De Esigbond kijkt niet naar alle relevante onderzoeken. De NVWA blijft erbij dat, op basis van al het beschikbare toxicologische onderzoek, het gevaarsymbool wel nodig is.”

Wordt vervolgd!

Terug naar de homepage >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *