Onderzoek: ‘E-sigaret net zo gevaarlijk als inademen buitenlucht’

e-sigaret-net-zo-schadelijk-als-inadmen-buitenlucht

Opnieuw een studie die aantoont dat de e-sigaret nauwelijks gevaarlijk is voor de gezondheid. Een onlangs gepubliceerd onderzoek in het Official Journal Regulatory Toxicology and Pharmacology laat zien dat het niveau van de aangetroffen mogelijk gevaarlijke stoffen (HPHC’s) in de damp van een elektronische sigaret net zo laag is als de hoeveelheid schadelijke stoffen in de buitenlucht. 

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de merken Blu (met een aandeel van circa 50 procent van de Amerikaanse markt) en Sky (ongeveer 30 procent van de markt in Engeland). Ze vergeleken de uitstoot van deze producten met monsters van zowel de buitenlucht als van tabaksrook.

De belangrijkste bevindingen:

  • De hoeveelheid HPHC’s (Harmful and Potentially Harmful Constituentsdie werden uitgestoten door elektronische sigaretten zijn vergelijkbaar met de HPHC’s die in de buitenlucht worden aangetroffen.
  • Elektronische sigaretten bevatten en leveren hoofdzakelijke glycerine en/of propyleenglycol en water.
  • Het nicotinegehalte in de damp van een e-sigaret is 85 procent lager dan de nicotine in sigarettenrook.
  • Het aangetroffen HPHC-niveau in sigarettenrook is 1500 maal hoger dan de HPHC’s aangetroffen in elektronische sigaretten.
  • Er zijn geen significante HPHC-groepen aangetroffen in de elektronische sigaretten terwijl dat bij tabaksrook evident wel zo is.

De auteurs van het onderzoek concluderen: “In plaats van gifstoffen die men aantreft in de rook van traditionele sigaretten bevat de damp van een e-sigaret niet veel anders dan hetgeen in de buitenlucht wordt aangetroffen. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen eerdere discussies die door onderzoekers zijn gevoerd inzake het potentieel dat e-sigaretten bieden op het gebied van schadebeperking in vergelijk met sigarettenrook.”

E-sigaret veel minder schadelijk alternatief voor roker

De studie laat zien dat de elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor rokers. De e-sigaret is wetenschappelijk bewezen minder schadelijk vergeleken met de traditionele sigaret. In het licht van dit onderzoek kan niemand nog beweren dat e-sigaretten net zo schadelijk – of zelfs schadelijker – zijn dan tabakssigaretten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *