Tabaksindustrie kan slecht tegen verlies; laffe aanval op e-sigaret

Tabaksindustrie opent nieuwe aanval op e-sigaret

Het was al een tijdje stil, dus we konden er op wachten. De zoveelste poging van de tabaksindustrie om de opmars van de e-sigaret een halt toe te roepen. Gisteren was het weer zover. En deze keer was de aanval harder dan ooit.

Zowel De Telegraaf als Metro kopten dat de ‘E-sigaret 15 keer kankerverwekkender is dan een gewone sigaret’. Beide media baseerden hun berichtgeving op een onderzoek van de Universiteit van Portland dat is gepubliceerd in het gerenommeerde The New England Journal of Medicine. Opnieuw is een onderzoek volledig uit zijn verband getrokken met als enige oogmerk: de elektrische sigaret zwartmaken. Usual suspect: Big Tobacco.

Hoe zit het precies?

Het onderzoek was gericht op de aanwezigheid van formaldehyde in e-sigaretten. In het onderzoek werd een CE4 Clearomizer (zie afbeelding) gebruikt. Een CE4 clearomizer wordt normaal gesproken niet boven de 3,7 volt gebruikt. Onder die omstandigheden werd in de test dan ook geen formaldehyde gemeten. Goed nieuws dus. Daarna besloten de onderzoekers het voltage eens absurd hoog op te schroeven.

CE4-Clearomizer-tank
CE4 Clearomizer

Totaal onrealistische testmethode

Het voltage werd verhoogd van 3,3 volt naar maar liefst 5 volt! Toen ging het mis. Het verwarmingselement kreeg zoveel vermogen dat de vloeistof niet verdampte, maar werd gebakken. Navraag bij de verantwoordelijke onderzoekers heeft dit bevestigd.

Door de spanning op te voeren naar 5 volt werd de vloeistof in deze verdamper drooggekookt en vervolgens gebakken. De testomstandigheden komen dan ook totaal niet overeen met normaal gebruik van een e-sigaret. Geen enkele gebruiker van een e-sigaret zal het vermogen van een verdamper zo hoog instellen, dat de vloeistof zo heet wordt. De smaak van de damp is dan namelijk bijzonder onaangenaam en geen enkele gebruiker zal deze damp willen inademen.

Deze zeer relevante gegevens over de gebruikte apparatuur en de testmethode worden in het gepubliceerde onderzoek gemakshalve weggelaten. En er is meer wat niet deugt. Bijvoorbeeld dat de hoeveelheid aangezogen lucht per ‘puff’ veel te laag was (slechts 50ml lucht in een periode van 4 seconden), waardoor de temperatuur onrealistisch hoog werd.

Geen formaldehyde aangetroffen

De onderzoekers hebben bovendien helemaal geen formaldehyde aangetroffen, maar formaldehyde hemiacetalen. Dit is een andere stof dan de formaldehyde in tabaksrook. Niettemin stellen de onderzoekers dat deze stof kankerverwekkend is, terwijl hier geen enkel bewijs voor is.

In een reactie zegt professor Peter Hajek, directeur van de Tobacco Dependence Research Unit, van de Universiteit van Londen:

“Dit onderzoek zocht naar formaldehyde, een kankerverwekkende stof die voorkomt in tabaksrook. Het werd gevonden, door vloeistof maximaal te verhitten en het door een machine met lange halen te laten inhaleren. Mensen vermijden het inhaleren van te hoog verhitte vloeistof, daar dit een zeer nare smaak veroorzaakt. Als je een kip verbrandt, dan is de zwarte korst ook kankerverwekkend, dit betekent niet dat kip kankerverwekkend is. Zonder de vloeistof te oververhitten is er GEEN formaldehyde gevonden.”

Acvoda eist rectificatie van media

Acvoda, het Actiecomité voor dampers, roept de media op om de door hun gepubliceerde berichtgeving per direct te rectificeren in het belang van de volksgezondheid. Eveneens roepen ze  de New England Journal of Medicine op om de publicatie van dit onderzoek terug te draaien, omdat de onderzoekers alle principes van goed en gedegen onderzoek overboord gegooid hebben.

Uit elk gedegen onderzoek, stelt Acvoda, blijkt keer op keer, dat het gebruik van een e-sigaret aanzienlijk minder schadelijk is dan de gewone sigaret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *