Nieuws over E-sigaretten

‘Leeftijdsgrens e-sigaret naar 18 jaar’

DEN HAAG – De elektronische sigaret (e-sigaret) wordt aan banden gelegd. Jongeren onder de achttien jaar mogen de e-sigaret straks niet meer kopen. Ook mogen e-sigaretten niet meer worden aangeboden als prijs. Verder volgt een reclameverbod en komt er bij elke elektrische sigaret een bijsluiter.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft dit voorstel voorgelegd aan het kabinet. Van Rijn had eerder dit jaar al aangekondigd dat hij de e-sigaret wilde verbieden voor jongeren, net zoals gewone sigaretten.

Verkeerd onderzoek

Aanleiding voor de inperking is volgens Van Rijn de schadelijkheid van de e-sigaret. Hij baseert zich echter op vooringenomen onderzoek dat de e-sigaret in een kwaad daglicht wil stellen. De brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland is al tegen de berichtgeving op RTL Nieuws en ook in het Algemeen Dagblad in opstand gekomen. Beide nieuwsdiensten baseren zich op ‘te weinig ondersteunde of verkeerd uitgevoerde onderzoeken’, aldus de bond.

Het zit de bond met name dwars dat de e-sigaret stelselmatig wordt weggezet als even schadelijk of schadelijker dan de tabakssigaret. Dat terwijl er inmiddels tal van onderzoeken hebben aangetoond dat de e-sigaret tot wel 95 procent minder schadelijk is dan roken.

Desastreuze gevolgen

Het eind van het jaar is de periode waarin veel rokers overwegen te stoppen met behulp van de e-sigaret, zegt de brancheorganisatie in haar verweer. “Consumenten schrikken door misleidende berichtgevingen terug voor deze overstap en blijven roken in de veronderstelling dat de tabakssigaret minder schadelijk is, met alle desastreuze gevolgen voor de gezondheid van dien,” waarschuwt de Esigbond.

95 procent minder schadelijk

Ook de bond verwijst onder andere naar het onderzoek van Public Health Engeland (adviesorgaan van het Engelse ministerie van Volksgezondheid), dat concludeert dat ‘elektronische sigaretten in vergelijking met tabakssigaretten 95 procent minder schadelijk voor de gezondheid zijn en zouden ingezet moeten worden bij een-stoppen-met-roken-therapie’. PHE stelde in september vast dat enkele onderzoeken die hoge concentraties van schadelijke stoffen als formaldehyde in e-sigaretten aantroffen, verkeerd zijn uitgevoerd.

Supervaper | Ultieme e-sigaret | € 10,- korting!

Supervaper

Supervaper is een nieuwe e-sigaret die speciaal is ontworpen voor de ervaren damper. De Supervaper is een krachtig apparaat met de allernieuwste technologie om de dampervaring nog beter te maken.

Enkele kenmerken van deze e-sigaret:

 • Zeer hoge kwaliteit
 • Prachtig ontwerp (hoogwaardig RVS)
 • Sub Ohm tank (Clearomizer, 1.6ml)
 • Voldoet aan de Europese eisen van 2016
 • Zeer krachtige 1100 mah batterij

Voordelen van Supervaper

 • Meer rookontwikkeling door gebruik van de Sub Ohm tank.
 • Opladen en dampen kan gelijktijdig plaatsvinden.
 • 1100mah batterij gaat i.c.m. de Sub Ohm tank veel langer mee.
 • Met de Airflow controller bepaal je zelf de luchttoevoer waardoor een optimale dampervaring ontstaat.
 • Ingebouwde beveiliging voorkomt dat de coil (verdamper) verbrandt.
 • Vervang alleen de coil en niet de gehele clearomizer.
 • Betere smaaksensatie door de Sub Ohm tank.

 

Britse overheid zegt ook: ‘E-sigaret 95 procent minder schadelijk dan tabak’

Het gebruik van een e-sigaret is 95 procent minder schadelijk voor je gezondheid dan het roken van een normale sigaret. Dat blijkt uit onderzoek door Public Health England dat woensdag bekend is gemaakt op de website van de Britse overheid.

Er is altijd veel te doen geweest over de e-sigaret. Farmaceuten en tabaksfabrikanten proberen al jaren om de elektrische sigaret op sluwe wijze de nek om te draaien of – als dat niet lukt – zelf een graantje mee te pikken van het succes van de e-sigaret. Vaak is gezegd dat de e-sigaret minstens zo schadelijk is als een gewone sigaret. Soms werd zelfs beweerd dat de e-sigaret vele malen schadelijker is dan roken. De Britse overheid maakt daar nu een einde aan. In een 111 pagina’s tellend rapport van Public Health England staat dat onomstotelijk blijkt dat de e-sigaret een veel beter alternatief is voor de gewone sigaret. Op basis van de huidige inzichten zou de e-sigaret zelfs moeten worden voorgeschreven als alternatief voor andere anti-rookproducten, meent de Britse overheid.

Consument heeft verkeerd beeld van e-sigaret

Volgens de onderzoekers hebben veel mensen niet in de gaten dat de elektrische sigaret veel minder schadelijk is dan een normale sigaret. “E-sigaretten zijn niet geheel zonder risico, maar in vergelijking met roken blijven ze vele malen minder schadelijk. Het probleem is nog steeds dat mensen denken dat ze minstens zo schadelijk zijn,” aldus professor Kevin Fenton, directeur van gezondheid en welzijn bij Public Health England. De Britse overheid benadrukt nu dat ze het gebruik van de e-sigaret een goede manier vindt om rokers te helpen met het stoppen met roken.

Het is niet voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat de elektrische sigaret veel minder schadelijk is dan roken. Eerder publiceerden we al dit bericht waarin eveneens werd gesteld dat de elektrische sigaret 95 procent minder schadelijk is dan de traditionele sigaret.

Vergelijk de beste e-sigaretten >

Onderzoek: “E-sigaret 95% veiliger dan gewone sigaret”

elektrische sigaret veiliger dan gewone siigaret

Gebruikers van de e-sigaret zouden volgens eerder onderzoek meer formaldehyde binnenkrijgen dan rokers van normale sigaretten. Nieuw onderzoek suggereert het tegendeel. “De e-sigaret is ten minste 95 procent veiliger dan standaard sigaretten.”

In het nieuwe onderzoek is gekeken naar derde generatie e-sigaretten waarvan je zelf de sterkte kunt instellen. Als je deze e-sigaretten instelt op de maximale stand komt er veel formaldehyde vrij. Op basis daarvan concludeerden onderzoekers eerder dat de e-sigaret schadelijker zou zijn dan een gewone sigaret. Een nogal eenzijdige kijk op de e-sigaret. Bovendien, stellen wetenschappers nu, een totaal onrealistische situatie.

Vieze smaak

Wetenschappers stellen vast dat de derde generatie e-sigaretten inderdaad hogere niveaus formaldehyde kunnen produceren. Maar in de praktijk vermijden gebruikers van de e-sigaret deze maximale stand, omdat het een zeer onplezierig effect heeft met een vieze smaak.

Deelnemers aan het onderzoek noemen het de ‘droge trek’,” zegt cardioloog Dr. Konstantinos Farsalino, die het onderzoek leidde. “Door de vieze smaak verlaagden de rokers de sterkte van de e-sigaret, namen ze kortere trekjes of hielden ze langere tussenpozen tussen het inhaleren. Hierdoor komen er maar minimale hoeveelheden formaldehyde vrij, zelfs als rokers de e-sigaret op maximale sterkte instellen.”

De hoeveelheid formaldehyde is dus toch veel lager dan bij het roken van normale sigaretten. Pas als een gebruiker meerdere vieze ‘droge trekjes’ achter elkaar neemt, wordt de blootstelling aan formaldehyde groter. Maar vanwege de hoestprikkel en de vieze nasmaak zal dit in de praktijk nooit voorkomen.

Veel veiliger

“Deze bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om onderzoeken goed uit te voeren en juiste conclusies te trekken,” zegt professor Peter Hajek van de Tobacco Dependence Research Unit aan de London School of Medicine and Dentistry. “Rokers van e-sigaretten worden niet blootgesteld aan gevaarlijke niveaus van formaldehyde. Mijn bevinding aan de hand van dit onderzoek is dat e-sigaretten ten minste 95 procent veiliger zijn dan standaard sigaretten.”

Lees ook: Populariteit e-sigaret stijgt >

Populariteit e-sigaret stijgt opnieuw in 2014

De populariteit van de elektrische sigaret (e-sigaret) is niet te stuiten. Het gebruik van de e-sigaret is gestegen van 2,5 procent in 2013 naar 4,1 procent in 2014. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Trimbos.

Ruim twee van de vijf e-sigaretgebruikers (44 procent) gebruikt de elektrische sigaret dagelijks. Een op de vijf (22 procent) gebruikt die wekelijks. Het aandeel e-sigaretgebruikers dat dagelijks gebruikt, steeg in 2014 met 29 procent in vergelijking met 2013.

Meer vrouwen dan mannen gebruiken e-sigaret

Opvallend is ook dat de e-sigaret vaker wordt gebruikt door vrouwen (4,7 procent) dan door mannen (3,4 procent). Ongeveer de helft van de e-sigaretgebruikers (47 procent) gebruikt een lage of middelhoge dosis nicotine. Een op de acht gebruikers neemt e-sigaretten zonder nicotine.

Vergelijk de beste elektrische sigaretten >

 

Onderzoek: e-sigaret voor jongeren géén opstap naar roken

De e-sigaret is voor jongeren geen opstapje voor het gebruik van tabak. Veel jongeren hebben de e-sigaret wel eens geprobeerd, maar slechts een klein percentage van hen gaat daarmee door. Dit blijkt uit een studie van Cardiff University (Wales) in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open, meldt de Volkskrant.

Recent scherpte staatsecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn de regels omtrent de e-sigaret nog aan. Een van de argumenten die tegenstanders van de e-sigaret vaak gebruiken, is dat dampen een opstap is voor het roken van sigaretten. De studie van Cardiff University geeft echter een heel ander beeld. Hoewel 12,3 procent van de ondervraagde jongeren tussen 11 en 16 jaar wel eens een e-sigaret heeft geprobeerd, zegt slechts 1,5 procent dat regelmatig (= minimaal een keer per maand) te doen. De jongeren die wél regelmatig een e-sigaret opstaken, rookten in die tijd ook al tabak.

Vreemd

De meeste e-sigaretten bevatten gewoon nicotine. Het lijkt dus vreemd dat de e-sigaret minder verslavend is dan gewone sigaretten. Hoogleraar psychologie aan de UvA Reinout Wiers reageert in het artikel in de Volkskrant echter allerminst verbaasd.

‘Het is een combinatie van stoffen in tabak die heel verslavend is, niet zozeer alleen nicotine. Als het nu ineens een trend zou zijn onder kinderen om nicotinekauwgom te gaan kauwen zou ik ook niet verwachten dat er enorme aantallen nicotinekauwgomverslaafden zouden ontstaan.’

‘Dit is een goed onderzoek zonder al te veel pretenties,’ reageert ook Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Maar het geeft geen antwoord op de vraag of de e-sigaret kinderen klaarstoomt voor het roken van tabak. Daarvoor heb je fundamenteel onderzoek nodig en moet je kinderen die wel of geen e-sigaretten roken voor langere tijd volgen.’

Het aantal gebruikers van e-sigaretten is tussen 2012 en 2013 is verdrievoudigd in Nederland, van één naar drie procent. Nieuwe cijfers over de stijging in 2014 worden binnenkort bekend.

Rechter: ‘Nieuwe regels e-sigaret blijven van kracht’

De nieuwe regels voor elektronische sigaretten in de Warenwet blijven overeind. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag bepaald, nadat de Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) in een kort geding tegen de Staat had gevraagd om onderdelen van de Warenwet buiten werking te stellen. De nieuwe regelgeving werd in februari van kracht.

De nieuwe Nederlandse regels voor e-sigaretten zijn volgens de bond in strijd met Europese regelgeving die in mei 2016 de bestaande regels in afzonderlijke lidstaten op één lijn moet zien te krijgen. De kortgedingrechter bepaalde echter dat Nederland nu al veiligheidseisen mag stellen aan e-sigaretten vooruitlopend op de invoering van nieuwe Europese regels in Nederland.

Esigbond: ‘Onvoldoende tijd om aan nieuwe wetgeving te voldoen’

De Esigbond vindt dat haar leden onvoldoende tijd hebben gekregen om hun bedrijfsvoering aan de nieuwe eisen aan te passen. Er geldt namelijk geen overgangstermijn en dus lijden verkopers van e-sigaretten schade. De Nederlandse regels maken volgens de bond daarom inbreuk op het Europees verdrag van de rechten van de mens, waarin de bescherming van het recht op eigendom is neergelegd.

Inbreuk daarop is echter toegestaan als de getroffen maatregelen in het algemeen belang zijn, zijn opgenomen in een wet die voldoende precies en voorzienbaar is en als er sprake is van een rechtvaardig evenwicht tussen de eisen van het algemeen belang en de rechten van het individu. Daaraan is hier voldaan.

Rechter: ‘Wel voldoende tijd’

De kortgedingrechter vindt het begrijpelijk dat de Staat de regels spoedig heeft willen invoeren met het oog op het belang van de volksgezondheid. Er zijn nog wat onduidelijkheden bij sommige regels, maar de praktijk moet uitwijzen hoe daarmee wordt omgegaan. Ook heeft de Staat volgens de kortgedingrechter deze maatregelen wel tijdig aangekondigd. De leden van de Esigbond hadden dus voldoende gelegenheid om hun bedrijfsvoering daarop aan te passen.

Volgens de kortgedingrechter heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat de getroffen maatregelen eraan bijdragen dat wordt voorkomen dat met name kleine kinderen een nicotinevergiftiging oplopen, dat mensen aan nicotine verslaafd raken en dat consumenten goed worden voorgelicht over de risico’s van e-sigaretten. Deze maatregelen om de volksgezondheid te beschermen zijn naar het oordeel van de rechter een gerechtvaardigde belemmering op het Europese principe van vrije verkeer van goederen en de vrijheid van vestiging.

Esigbond zeer teleurgesteld

De Esigbond laat op haar website weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. In een reactie stellen zij:

“….de rechter gaat hier echter voorbij aan het feit dat de Nederlandse consument nu massaal de in Nederland verboden producten inkoopt in andere landen, zoals China, en daarmee ook de controle op kwalitatief hoogwaardige producten volledig verloren gaat, hetgeen aldus juist een averechts effect heeft.”

‘Concurrentiepositie Nederlandse bedrijven ondermijnd’

Ook vindt de Esigbond het zeer teleurstellend dat door het handelen van de Nederlandse overheid juist de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van het buitenland wordt ondermijnd. Nederlandse ondernemingen worden nu immers veel strenger gehandhaafd dan hun buitenlandse concurrenten. De verwachting is dat veel Nederlandse bedrijven hierdoor hun deuren zullen moeten sluiten, of uit zullen wijken naar het buitenland.
Al met al zijn de leden van de Esigbond zeer teleurgesteld over de uitspraak. Zij zullen die nog nader bestuderen en beraden zich dan op eventuele vervolgstappen. Wordt dus vervolgd.

Acvoda reageert op RIVM-rapport over e-sigaret

Acvoda, het Actiecomité voor Dampers, heeft gereageerd op het RIVM-rapport over e-sigaretten dat gisteren werd gepubliceerd. Het rapport is overwegen positief, concludeert Acvoda. Het actiecomité is bovendien tevreden over de belangrijkste conclusie, namelijk dat de e-sigaret vele malen onschadelijker is dan het roken van tabak.

In nagenoeg alle geteste vloeistoffen zijn de aangetroffen concentraties potentieel schadelijke stoffen bijzonder laag te noemen. De gesignaleerde risico’s blijken met name beperkt tot de eerste generatie e-sigaretten, de zogenaamde ‘cigalikes’.

Jammer is wel dat dat laatste niet naar voren komt in de gepubliceerde persberichten van zowel het RIVM, het ministerie van VWS en de NVWA.

Staatssecretaris van Rijn concludeert op basis van het gepubliceerde rapport van het RIVM dat een minimumleeftijd voor de verkoop van e-sigaretten noodzakelijk is. Acvoda pleit al jaren voor het instellen van een minimumleeftijd voor de e-sigaret en was hoogst verrast dat dit met de AMvB niet geregeld werd. Acvoda is dan ook blij dat staatssecretaris Van Rijn deze stap eindelijk wil zetten voor e-sigaretten met én zonder nicotine.

Verder heeft Acvoda nog wel het een en ander aan te merken op het RIVM-onderzoek. Lees hieronder het vervolg van de reactie van Acvoda op het RIVM-rapport:

Onrealistische testopstelling

Daarnaast heeft Acvoda, op basis van de bij ons nu bekende informatie, wel het een en ander aan te merken op het rapport. Zo is, om de damp te analyseren, gebruikgemaakt van een tweede generatie clearomizer, een CE-4 (een zgn. top-coil clearomizer) die werd aangesloten op een voor dampen aangepaste rook-robot. Daarbij werd een batterijspanning gehanteerd die significant hoger is dan normaal gesproken gebruikt bij een dergelijke verdamper, namelijk 4,5 volt. Op een dergelijke spanning dampen met een clearomizer met een gemelde weerstand van 2,2 ohm, is niet lekker; gebruikers zullen dit niet vaker doen dan 1 keer en zullen vervolgens hun batterijspanning verlagen of hun damper inspecteren op gebreken. Overigens worden hier, ondanks de verkeerde instelling van de batterijspanning, bij de meeste vloeistoffen nauwelijks schadelijke stoffen gemeten in concentraties die significant zijn. Een aantal schadelijke stoffen die wel werden aangetroffen, blijken stoffen te zijn die door de producenten kunnen worden vermeden. Zinnige regelgeving zou daarom hier wel op zijn plaats zijn.

Verkeerd materiaal

Ten aanzien van formaldehyde en acroleïne zien we dat significante concentraties zich alleen voordoen bij 100% VG-vloeistoffen, waarvan bekend is dat deze vloeistoffen erg dik zijn, en waarbij het risico op te weinig vloeistofaanvoer naar de verwarmingsspoel dus groot is. Als gevolg hiervan zal de verwarmingsspoel bij gebruik van een 100% VG-vloeistof sneller oververhit raken, met de vorming van formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne tot gevolg. 100% VG-vloeistoffen worden dáárom juist niet gebruikt in de door het RIVM gebruikte verdamper, maar in speciale verdampers waarbij de vloeistoftoevoer geschikt is voor dikke e-vloeistof. Dit betreft met name verdampers die dankzij de AMvB van de markt worden geweerd.

Onaangename dampervaring

Het deed ons deugd dat het RIVM wel bekend blijkt te zijn met het ‘dry hit’ fenomeen en stappen heeft genomen om deze omstandigheid te vermijden. Echter, zowel gebruikers als verkopers weten dat het dampen van een te dikke vloeistof (met een zeer hoog VG-gehalte) in een clearomizer die hiervoor niet geschikt is (zoals de clearomizer in de testopstelling van het RIVM), zal leiden tot een onaangename dampervaring. De rook-robot proeft dit vanzelfsprekend niet. We kunnen uit de beschreven methodiek niet opmaken of de gebruikte clearomizer regelmatig is gekanteld om de lont adequaat te bevochtigen. Ook dit is bij een topcoil clearomizer van cruciaal belang. Overigens weten verkopers dat de populariteit van topcoil clearomizers dalende is, ten gunste van clearomizers die geschikt zijn voor het verdampen van vloeistoffen van welke samenstelling ook.

Niet-representatieve dampersprofielen

In zijn rapport beschrijft het RIVM voorts een drietal gebruikersprofielen. Een matige damper neemt 15 trekjes per dag, een gemiddelde damper neemt 60 trekjes per dag en een zware damper neemt 500 trekjes per dag. Het verschil tussen een gemiddelde en een zware damper is onwaarschijnlijk groot. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de gebruikte vloeistoffen en wordt het onrealistische scenario gehanteerd dat een zware damper 500 trekjes zou nemen van vloeistoffen met een nicotinegehalte van 16 mg/ml.

Hoestprikkel door nicotine

Het RIVM constateert in zijn rapport dat nicotine zorgt voor irritatie aan de luchtwegen en hoestprikkel. Dat klopt, aangezien de meeste (ex-)rokers juist op zoek zijn naar deze gewenste keelprikkel. Dit is een sensatie die door rokers en dampers als prettig ervaren wordt, maar voor nooit-rokers inderdaad waarschijnlijk onplezierig zal zijn. Ervaren dampers omschrijven dit fenomeen als ‘throathit’, en voor veel dampers geldt dit als belangrijk aspect van de dampervaring en wordt het daarom ook gebruikt als een van de cruciale kenmerken bij de beoordeling van e-vloeistoffen (naast o.a. smaak). Zonder deze ‘throathit’ is het gebruik van een e-sigaret voor veel gebruikers geen volwaardig alternatief voor de gewone tabakssigaret.

Framing

Onderzoek dat ‒ op de keper beschouwd ‒ behoorlijk positief is, wordt dusdanig negatief gebracht dat alleen de negatieve aspecten in de media naar voren worden gebracht. Het RIVM heeft nogmaals vastgesteld dat de e-sigaret veel minder schadelijk is dan gewone tabak, en desondanks meldt de NVWA in de media heel stellig dat de e-sigaret géén goed alternatief is “voor het gewone rokertje” (sic), zoals de NVWA door diverse nieuwssites wordt geciteerd. Hiermee geeft de NVWA aan dat men de Nederlandse burger liever ziet roken dan dat deze overstapt naar een minder schadelijk alternatief. Acvoda is van mening dat de NVWA hiermee over de schreef gaat en niet handelt in het belang van de volksgezondheid.

Doelgroep e-sigaret: rokers

De e-sigaret is, en blijft, een product dat een enorm schadebeperkend potentieel heeft voor huidige rokers. Dat is wederom door het RIVM bewezen. De e-sigaret is dan ook voor rokers bedoeld, en ook Acvoda onderstreept dat geenszins de illusie gewekt moet worden dat het gebruik van de e-sigaret geheel zonder risico’s is. Voor rokers is het daarentegen klip en klaar; door over te stappen op de e-sigaret worden de risico’s aanzienlijk verminderd. Daarnaast bleek onlangs dat de verslaving bij gebruik van een e-sigaret veel kleiner is dan bij roken, waardoor het uiteindelijk stoppen met dampen een kleine stap zal zijn voor veel overstappers.

Aanbevelingen

Het RIVM en de NVWA zouden een dialoog aan moeten gaan met de gebruikers van e-sigaretten, zodat de bovengenoemde fouten in de testmethodiek niet meer voor hoeven te komen. Helaas heeft het RIVM ‒ ondanks herhaalde verzoeken van Acvoda ‒ ervoor gekozen om ons pas te ontvangen op 30 maart; ruim na het verschijnen van dit rapport, zodat consultatie vooraf niet aan de orde was.
Verkopers en producenten van verdampers en e-vloeistoffen doen er goed aan om hun klanten advies te geven over het juiste vermogen/voltage voor de verdamper die men aanbiedt. Daarnaast dient men aan te geven of de verdamper wel of niet geschikt is voor significant dikkere vloeistoffen (vloeistoffen met een hoog VG-gehalte), zodat de consument de juiste verdamper bij de juiste vloeistof kan uitkiezen.
Daarnaast roepen we de producenten op de vermijdbare verontreinigingen in de vloeistoffen ook daadwerkelijk te gaan vermijden, en in het bijzonder denken wij hierbij aan diacetyl, de tabaksspecifieke nitrosamines en metalen zoals koper, zink en lood.

Wij adviseren de consumenten nadrukkelijk om zich goed te laten informeren over het juiste gebruik van de e-sigaret. De verkopers zijn hier het primaire aanspreekpunt voor, maar ook op internet zijn er diverse plaatsen waar men informatie en advies kan inwinnen van ervaren e-sigaretgebruikers (bijvoorbeeld de Facebookgroepen “De Dampertjes” en “e-dampertjes”, of www.dampforum.nu).

Onderzoek: ‘E-sigaret net zo gevaarlijk als inademen buitenlucht’

Opnieuw een studie die aantoont dat de e-sigaret nauwelijks gevaarlijk is voor de gezondheid. Een onlangs gepubliceerd onderzoek in het Official Journal Regulatory Toxicology and Pharmacology laat zien dat het niveau van de aangetroffen mogelijk gevaarlijke stoffen (HPHC’s) in de damp van een elektronische sigaret net zo laag is als de hoeveelheid schadelijke stoffen in de buitenlucht. 

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de merken Blu (met een aandeel van circa 50 procent van de Amerikaanse markt) en Sky (ongeveer 30 procent van de markt in Engeland). Ze vergeleken de uitstoot van deze producten met monsters van zowel de buitenlucht als van tabaksrook.

De belangrijkste bevindingen:

 • De hoeveelheid HPHC’s (Harmful and Potentially Harmful Constituentsdie werden uitgestoten door elektronische sigaretten zijn vergelijkbaar met de HPHC’s die in de buitenlucht worden aangetroffen.
 • Elektronische sigaretten bevatten en leveren hoofdzakelijke glycerine en/of propyleenglycol en water.
 • Het nicotinegehalte in de damp van een e-sigaret is 85 procent lager dan de nicotine in sigarettenrook.
 • Het aangetroffen HPHC-niveau in sigarettenrook is 1500 maal hoger dan de HPHC’s aangetroffen in elektronische sigaretten.
 • Er zijn geen significante HPHC-groepen aangetroffen in de elektronische sigaretten terwijl dat bij tabaksrook evident wel zo is.

De auteurs van het onderzoek concluderen: “In plaats van gifstoffen die men aantreft in de rook van traditionele sigaretten bevat de damp van een e-sigaret niet veel anders dan hetgeen in de buitenlucht wordt aangetroffen. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen eerdere discussies die door onderzoekers zijn gevoerd inzake het potentieel dat e-sigaretten bieden op het gebied van schadebeperking in vergelijk met sigarettenrook.”

E-sigaret veel minder schadelijk alternatief voor roker

De studie laat zien dat de elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor rokers. De e-sigaret is wetenschappelijk bewezen minder schadelijk vergeleken met de traditionele sigaret. In het licht van dit onderzoek kan niemand nog beweren dat e-sigaretten net zo schadelijk – of zelfs schadelijker – zijn dan tabakssigaretten.

Accijns op e-sigaret?

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden om e-sigaretten zwaarder te gaan belasten. Uitgangspunt is dat de e-sigaret straks op dezelfde manier wordt belast als tabakssigaretten. Diverse experts is gevraagd om mee te discussiëren over de mogelijke invoering van deze maatregel.

Op dit moment betaal je als consument alleen btw over de e-sigaret, geen accijns. De kans is groot dat dat straks anders wordt. De snel stijgende populariteit van de elektrische sigaret zorgt voor een daling in de verkoop van tabaksproducten die wel met accijns zijn belast. En dat voelen overheden dus flink in de portemonnee.

Het gebruik van de elektrische sigaret verdrievoudigde in 2013 ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het afgelopen jaar was er een sterke groei al zijn exacte cijfers nog niet bekend. Sommige experts vermoeden dat de markt voor elektronisch roken over tien jaar groter is dan de markt voor reguliere sigaretten.