> WHO over e-sigaret: ‘Evolving frontier filled with promise’

WHO-wereldgezondheidsorganisatie

De World Health Organization (WHO) heeft op dinsdag 26 augustus een rapport gepresenteerd waarin ze pleit voor strengere regels omtrent e-sigaretten. Advertenties gericht op jongeren, het dampen in publieke ruimtes en de toepassing van smaakjes in e-sigaretten worden door de gezondheidsorganisatie afgeraden. Wel noemt de WHO de opkomst van de e-sigaret een ‘evolving frontier filled with promise’.

De WHO deed een grootschalig onderzoek naar e-sigaretten. De organisatie berekende dat er wereldwijd 466 verschillende merken e-sigaretten zijn en dat de jaarlijkse handel in e-sigaretten circa 2,3 miljard euro bedraagt. De WHO erkent dat het dampen van e-sigaretten minder schadelijk is dan het roken van reguliere sigaretten. Ze noemt de opkomst van de e-sigaret dan ook een ‘evolving frontier filled with promise’. Wel is de organisatie beducht voor het ontstaan van een gateway-effect. Ze menen dat de e-sigaret een opstapje zou kunnen vormen naar het roken van reguliere sigaretten. Er is tot op heden echter geen onderzoek dat deze vermoedens bevestigt.

Topwetenschappers enthousiast over e-sigaret

Eerder lieten 53 topwetenschappers van over de hele wereld de WHO juist weten zeer positief te zijn over de elektronische sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. Ook artsen zien goede resultaten bij patiënten die overstappen op de e-sigaret. De Amerikaanse hartstichting stelt dat de e-sigaret een laatste redmiddel is voor verstokte rokers die er niet op een ander manier in slagen om te stoppen met roken.

Het rapport van de WHO wordt in oktober besproken tijdens een conferentie over het terugdringen van tabaksgebruik.

Lees ook: Is de e-sigaret veilig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *